STAKČÍN: Výstavbu kanalizácie ukončia v obci takmer po dvadsiatich rokoch

29.03.2010 Snina

Stakčín 29. marca (TASR) - Východoslovenská obec Stakčín v okrese Snina začala na sklonku februára realizovať poslednú etapu výstavby verejnej kanalizácie, ktorú začala budovať v 90. rokoch minulého storočia.
Celkové investičné výdavky šiestej a siedmej fázy stavebného projektu podporeného prostriedkami Európskej únie (EÚ) predstavujú 2.372.949,89 eura.
Systém kanalizácie sa v obci buduje už od roku 1991, kedy bola postavená aj čistička odpadových vôd. Prvá až piata fáza výstavby trvala následne s prestávkami až do roku 2007.
Posledná výstavba kanalizácie povedie ulicami Ševčenkova, Dobrianskeho, Záhradná, SNP, Mierová a Partizánska v dĺžke 6036,3 metra. Spolu s existujúcou sieťou vybudovanou v predošlých rokoch by mala dosiahnuť dĺžku takmer 15 kilometrov. \"V rámci tohto projektu sa dokončí odkanalizovanie celej obce. Bude ju môcť využívať ďalších 750 miestnych obyvateľov, čo by mohlo znamenať, že napojiteľnosť jednotlivých domácností dosiahne úroveň 85 až 90 percent. S prácami by sme chceli byť hotoví v júni budúceho roka, \" uviedol pre TASR starosta Stakčína Ján Kerekanič.
Obec sa bude na oprávnených nákladoch projektu podieľať piatimi percentami, zafinancuje však aj viac ako 240.000 eur v rámci neoprávnených výdavkov. \"Týka sa to napríklad odstráneného asfaltu z chodníkov, ktorý chceme po ukončení stavebných prác nahradiť nákladnejšou zámkovou dlažbu, \" priblížil Kerekanič. Podľa jeho slov sa obec pre tento variant rozhodla preto, aby bol systém potrubí či káblových prepojení situovaných na jednom mieste jednoduchšie prístupný v prípade poruchy či havárie. Ako dodal, v tomto roku by sa malo pracovať prioritne na výstavbe kanalizačnej siete, pre ďalší rok je aktuálnou úprava povrchov miestnych komunikácií.
Oprávnené náklady projektu predstavujú 2.131.905,65 eura. Na ich financovaní sa podieľa obec piatimi percentami, 95 percent tvoria prostriedky z Kohézneho fondu EÚ a štátneho rozpočtu Slovenskej republiky.
Podľa Kerekaničových slov sa bude v obci dôsledne sledovať ako nakladajú s odpadovou vodou jednotlivé domácnosti, ktoré sa aj napriek možnosti na sieť verejnej kanalizácie nenapoja. \"Budeme na to dozerať v rámci prijatého všeobecne záväzného nariadenia. Ľudia budú musieť predkladať atesty o vodotesnosti svojich žúmp a informovať samosprávu, na ktoré miesta a s akou frekvenciou sa ich obsah vyváža, \" uzavrel starosta Stakčína.
 

Vyberte región